Groepstherapie na borstkanker

Fysio Belle / Herstel in Beweging.

 

Herstel in beweging is een actieve oefengroep speciaal voor mensen na de diagnose borstkanker. De behandeling en prognose bij borstkanker zijn zeer divers en ook de restverschijnselen en complicaties na het beëindigen van de behandeling. Waar de meeste mensen wel mee kampen na de operatie, bestraling en/of chemotherapie zijn:

  • Verkorting / verkleving van het bestraalde gebied (waaronder de borstspier)
  • Bewegingsangst
  • Vermoeidheid
  • Pijn

Eventueel kan daar oedeem, krachtsverlies en bewegingsbeperking van de aangedane arm bij komen.

De groepstherapie is ontstaan vanuit mijn ervaring in deze praktijk als fysio - en oedeemtherapeut, dat er een gat was ontstaan tussen het behandeltraject en de reïntegratie naar werk, hobby /sport en het algemeen dagelijks functioneren. Soms is ook simpelweg de afstand tot de locatie waar de revalidatie plaats vindt een te groot obstakel om te beginnen. Met de groepstherapie bij FysioBelle gaan we aan deze punten werken.

De groepstherapie bestaat uit een traject van 12 weken waarin 1 x per week een uur therapie , in Leusden. In dat uur gaan we werken met ons eigen lijf. Er komen geen apparaten aan te pas. Wel zullen we soms attributen als een grote of kleine bal of een elastiek gebruiken. Allereerst starten we met een warming-up gebaseerd op het aanzetten van de lymfestroom. Hierna gaan we aan de slag met oefeningen, gericht op het ervaren en uitdagen van het eigen lichaam en de fysieke grenzen. Deze oefeningen zijn veelal gebaseerd op de perfect pilates,  aangepast aan de doelgroep. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de ademhaling, omdat dit uitermate belangrijk is voor het optimaliseren van de lymfestroom. Het laatste kwartier van les bestaat uit ontspanningsoefeningen.

De belangrijkste trainingsdoelen zijn:

  • Verminderen van pijn
  • Op rek brengen van de fascie en verbeteren van de functie van het diafragma (middenrif), ter vergroting van de lymfestroom
  • Verbeteren van de balans, houding en stabiliteit (aangedane / gezonde zijde weer in balans)
  • Vergroten van het vertrouwen in het eigen licheem
  • Hervinden van het plezier in bewegen.
  • Uiteraard is er voor en na de les gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten, maar dit is geen doel op zich. De groepsgrootte kan variëren tussen 5 en 10 personen.

Voor vragen en aanvullende informatie kunt u mailen met Karin de Bruin of info@fysiobelle.nl

U kunt ook bellen met 033-4942193

 

__________________________________________________________________________________________________________

Onze andere specialisaties zijn:

Manueeltherapie
Kinderfysiotherapie
Oedeemtherapie
D.T.F. (Directe Toegankelijkheid voor Fysiotherapie)
Schouderspecialisatie
Beweegprogramma's
Perfect Pilates
Hardloopblessures